TRÄDGÅRNS MUSTERI

TRÄDGÅRN'S MUSTERI

Ett stort tack för i år från oss på Trädgår'n Södertälje!
Vilket år vi har haft tillsammans! Det har varit ett fantastiskt men även slitigt äppelår och odlingsår – era fruktträd och odlingar har verkligen blomstrat och gett riklig skörd, och vi har fått glädjen att vara med er genom varje steg.


Nu blickar vi framåt och går in i beskärningssäsongen för att förbereda träden inför nästa vår. Vi vill passa på att meddela att vi i nuläget inte kan ta emot fler beskärningsuppdrag, då vi redan har en lång väntelista. Vår prioritet är att hinna med alla våra befintliga kunder och säkerställa att varje träd får den omsorg det förtjänar.


Tack för förtroendet och samarbetet i år, och vi ser fram emot ännu ett växtkraftigt år tillsammans!


Vänliga hälsningar,Trädgår'n Södertälje




Packa inte proppfulla kassar, inga gigantiska lådor/kartonger. Vi lyfter flera ton varje dag och vi vill inte skada våra ryggar! Tack!

Ni kan alltid lämna in era äpplen utan att boka tid. Vi kommer att musta dem så snart vi hinner. Glöm inte att märka era kassar med namn och telefonnummer, så att vi kan kontakta er när musten är klar.  

Har ni några frågor? Tveka inte att höra av er via mail, telefon eller SMS. Vi ser fram emot att ses snart och att hjälpa er skapa den bästa musten någonsin! Välkomna! 


Nu kan du komma med Dina äpplen till Trädgårns Nya Musteri! Vi mustar, pastöriserar och tappar upp på bag in box medan du väntar, så du behöver inte komma tillbaka och hämta (ca.30min). För att du ska slippa köa i flera timmar så bokar du enkelt in en tid i vårt bokningssystem, länk finns nedan:

https://boka.se/tradgarnsmusteri 

Medan du väntar kan Du avnjuta en promenad i våran visning-trädgård "Mormors" samt plocka färska grönsaker eller ta en kopp kaffe i cafét. Cafét är öppet torsdag - söndag.

OBS! Det finns möjlighet att få Råmusten (20kr/liter) som är inte värmebehandlad. Vi tappar upp den på medhavda kärl. Den är hållbar i kyl 3-4 dagar och måste tas om hand när ni kommer hem. Den går bra att frysa, konservera eller jäsa egen cider/vin på.
OBS! Vi diskar inte era kärl innan, se till att de är rena!

Pastöriserad must - Must på 3 liters bag in box kostar 75 kr styck. 
Ni bokar in tiden och får en varsamt värmebehandlad must tappad i 3 liters bag-in-box med dagens datum (inklusive kartong). Enkla att ta hem och förvara i rumstemperatur. Har ni lämnat in fin frukt är den hållbar i
minst ett år efter mustdatum. En öppnad box är hållbar i 2-3 veckor i rumstemperatur - ännu längre i kyl.

En del äpple/päron sorter är mer smakrika eller sötare/syrligare än andra, även skörd tidpunkt påverkar aromen och balansen på sockerhalt och syra.

Vi tar inte emot övermogna äpplen (Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.) eftersom de krossade äpplen sätter igen våra filter och pressandet. Ett övermoget äpple är mjukt och knastrar inte när du biter i det.

Frukter ska vara fri från kvistar, löv, grus osv, eftersom de kan skada maskiner.

Det spelar ingen roll om äpplena har "rost" eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem.

Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna då de utvecklar giftet patulin.

Hur stor mängd frukt krävs?

 För att få must av din egen frukt måste du lämna in minst 40 kg (3-4 stora FULLA pappkassar ). Har du inte tillräckligt med frukt, varför inte samla ihop frukt tillsammans med dina grannar och gör en blandmust att dela er emellan. Boka inte den första lediga tiden om du inte har mer än 40 kg äpplen. Anledningen är att alla typer av musteriutrustning, oavsett om de är gamla eller moderna, har slangar som förbinder pressen, tanken och pastörisatören. Det är omöjligt att få ut all must från slangarna eftersom det inte finns någon pump som kan gå helt torr. Detta innebär att det alltid kommer att finnas kvar spår från föregående kunds äpplen i slangarna. Detta gäller även när musterier säger att du får tillbaka 100% must från dina egna äpplen – det finns alltid en risk att i de 2 fösta BiB finns kvar spår av andra äpplen i systemet. Låt er inte luras! 

Hur mycket must blir det? 

Vi utvinner cirka 60% must av dina inlämnade äpplen. 4 fulla stora papperskassar blir 5-7 BIB. Tänk på det att ett äpple innehåller 86% vatten och det är omöjligt att pressa ut allt vätskan. 

Vi tar inte emot övermogna äpplen (Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.) eftersom de krossade äpplen sätter igen våra filter och pressandet. Ett övermoget äpple är mjukt och knastrar inte när du biter i det. 

Frukter ska vara fri från kvistar, löv, grus osv, eftersom de kan skada maskiner. Det spelar ingen roll om äpplena har "rost" eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem. 

Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttna då de utvecklar giftet patulin. 

Vill Du blanda in päron? Inga problem! Men tänk på det att boka den sista möjliga tiden, så att ingen får rester av Dina päron i sin must. Annas måste vi tvätta maskiner och det hinner vi inte med mellan kunderna.

Länk till kalendernhttps:

https://boka.se/tradgarnsmusteri

En del av Trädgårns Musteri är finanserat genom bidrag från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling år 2022. 

Ett äpple om dagen

Om äppelmustning, cider och övriga drycker. Läs mer här